Νησιά φαντάσματα: Μυστικά εδάφη και χαρτογραφικές παρανοήσεις

Για πολλά χρόνια, η χαρτογραφία ήταν μια ανακριβής επιστήμη κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα πολλά νησιά φάντασμα και μυστικιστικά εδάφη, πολλά από τα οποία συνέχισαν να απεικονίζονται σε χάρτες μέχρι σχετικά πρόσφατα. Οι χάρτης στηρίζονταν συχνά σε διαδόσεις από στόμα σε στόμα, με βάση αναξιόπιστες πηγές ναυτικών οι οποίοι ανέφεραν "κάτι μακριά στο βάθος". Άλλες ψεύτικες τοποθεσίες προήλθαν από τους μύθους γειτονικών πολιτισμών για "εδάφη πέρα από τον ορίζοντα". Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν οι εξερευνητές ξεκίνησαν να βρουν αυτά τα άγνωστα εδάφη, δεν βρήκαν τίποτα άλλο πέρα από... θάλασσα.
 
Δείτε μερικά από τα αποκαλούμενα νησιά φαντάσματα και ενδιαφέρουσες χαρτογραφικές παραδοξότητες που έφεραν τους εξερευνητές σε αμηχανία και προκάλεσαν πονοκεφάλους στους χαρτογράφους σε όλη την ιστορία.
 
Bermeja, Κόλπος του Μεξικό Κάποια στιγμή στον 16ο αιώνα, άρχισε να εμφανίζεται στους χάρτες ένα νησί μέσα στον κόλπο του Μεξικό. Το νησί Bermeja, μερικές φορές και Vermeja, έγινε ευρέως αποδεκτό ως ακατοίκητο και βρισκόταν ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της χερσονήσου Γιουκατάν. Αυτό μέχρι το 1921, όταν ξαφνικά σταμάτησε να εμφανίζεται στους χάρτες. Στις δεκαετίες που οδήγησαν στην τελευταία επίσημη χαρτογραφική απεικόνισή του, το Bermeja εμφανιζόταν σποραδικά. Μερικές φορές ήταν εκεί, άλλες πάλι όχι, προκαλώντας πολλές θεωρίες σχετικά με την τύχη του. Μια από αυτές είναι ότι το νησί έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που κάλυψε εντελώς το νησί -υπάρχει προηγούμενο για κάτι τέτοιο μιας και πολλά νησιά στην περιοχή σήμερα είναι ορατά μόνο κατά την άμπωτη. Μια άλλη υπόθεση υποστηρίζει ότι το νησί καταστράφηκε από τη CIA για να επεκταθούν τα σύνορα των ΗΠΑ πιο κοντά προς τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στον κόλπο του Μεξικό. Και αυτήν η θεωρία δεν είναι τόσο τρελή όσο ακούγεται. Το 1997, το Μεξικό και οι ΗΠΑ άρχισαν να καταρτούν χάρτες και να καθορίζουν ξεκάθαρα που είναι τα σύνορα των δυο χωρών και το Bermeja δημιούργησε πρόβλημα. Αν υπήρχε όντως, το Μεξικό θα είχε πολύ περισσότερο έδαφος από ό,τι αν δεν υπήρχε. Ήταν τόσο μεγάλο το θέμα που καθυστέρηση η υπογραφή της συνθήκης, ενώ οι δύο χώρες έψαχναν για το νησί. Ούτε όμως οι ΗΠΑ ή το Μεξικό μπόρεσαν να το βρουν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ποτέ. Επομένως, γιατί υπήρχε στους χάρτες; Σύμφωνα με τη μεξικανική γεωγραφική υπηρεσία και στατιστικών (Sociedad Mexicana de Geografía y Estadística) ήταν πιθανό να προστέθηκε ώστε να αποτρέψει όποιον μπορεί να ήθελε να μετακομίσει σε μια ήδη εγκατεστημένη περιοχή.

Σχόλια